Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще остане на поста до

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще остане на поста до
Коментари Харесай

Гутериш остава на поста, въпреки исканата от Израел оставка заради Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу  Гутериш ще остане на поста до приключването на мандата му. Това съобщи   неговият представител в четвъртък. 

Изявлението му бе направено употребен член от Хартата на Организация на обединените нации по отношение на спора в Газа.

" Можете да очаквате генералният секретар да е на работа на следващия ден и до края на мандата му ", сподели Стефан Дюжарик пред кореспонденти в Ню Йорк.

Той сподели, че връзката на Организация на обединените нации с израелските управляващи продължава всекидневно, " в случай че не и непрекъснато ", както на политическо, по този начин и на оперативно равнище във връзка с филантропичните системи. Дюжарик добави: " Не постоянно реализираме съглашение, само че бих споделил, че контактите остават високо професионални в тази тенденция. "

В сряда Гутериш за първи път в мандата си се базира на член 99 от Устава на Организация на обединените нации, призовавайки Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да предприеме дейности по отношение на войната в Газа.

Съгласно член 99, генералният секретар може да докара до вниманието на Съвета за сигурност всеки въпрос, който съгласно него може да заплаши поддържането на интернационалния мир и сигурност.
 Организация на обединените нации отхвърля преднамереност към Израел
Организация на обединените нации отхвърля преднамереност към Израел

Световната организация пази " спасяването на животи "

В писмото Гутериш прикани Съвета да помогне за попречване на филантропична злополука и моли за оповестяване на филантропично преустановяване на огъня.

" Очакванията на генералния секретар към Съвета за сигурност да извърши отговорностите си според Хартата на Организация на обединените нации са доста ясни в писмото, в което той загатва член 99 за първи път ", сподели Дюжарик.

На въпрос по отношение на задържаните публицисти в Газа Дюжарик сподели, че Организация на обединените нации ще продължи да акцентира риска, който публицистите поемат, с цел да отразяват сегашния спор.

" Много от вашите сътрудници са платили с живота си в Газа и е обременено информацията по отношение на местонахождението и повода за задържането на публицисти да бъде оповестена допустимо най-бързо ", добави той.

Израел възобнови военната си атака в линията Газа на 1 декември след края на едноседмичната филантропична пауза с палестинската формация " Хамас ".

Най-малко 17 177 палестинци бяха убити и повече от 46 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни офанзиви против анклава от 7 октомври след трансгранична офанзива от " Хамас ".
 Жозеп Борел поддържа Гутериш за филантропични паузи в Газа
Жозеп Борел поддържа Гутериш за филантропични паузи в Газа

Той прикани страните от Европейски Съюз в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поддържат позицията на генералния секретар

Броят на израелските жертви при офанзивата на " Хамас " възлиза на 1200, съгласно формалните данни.

Израел и Организация на обединените нации алармираха в четвъртък, че пропускателният пункт " Керем Шалом " в Израел скоро може да бъде отворен, с цел да разреши повече филантропични доставки в Газа, където войната Израел-Хамас остави хората обезверено недостигащи за съществени потребности, оповестява " Ройтерс ".

В Израел полковник Елад Горен, началник на гражданския отдел в COGAT, израелската организация за гражданска съгласуваност с палестинците, сподели пред кореспонденти: " Ще отворим " Керем Шалом " единствено за инспекция. Това ще стане през идващите няколко дни. "

В Женева ръководителят на филантропичната помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс сподели пред кореспонденти , че договарянията са в ход . " Сега има обещаващи признаци, че това може да бъде отворено скоро ", сподели той.

Ако това се случи, Грифитс сподели, че това ще съставлява огромен подтик за филантропични интервенции,  опустошен от израелските бомбардировки в двумесечната война.

" Това ще бъде първото знамение, което виждаме от няколко седмици, само че също по този начин ще бъде голям подтик за логистичния развой и логистичната база на филантропична интервенция ", сподели той за вероятното отваряне на " Керем Шалом ".
 Съединени американски щати са срещу основаването на буферна зона в линията Газа
Съединени американски щати са срещу основаването на буферна зона в линията Газа

Това сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР